Posted by tranzit Fontos tudnivalók

A turbófeltöltő lapátjainak sérülése

Ezeket a sérüléseket azok a turbófeltöltő nagy sebességgel forgó lapátjaiba ütköző szennyeződésszemcsék okozzák, amelyek bekerültek a motor légbeszívó rendszerébe. A szennyeződés méreteitől és keménységétől függően a turbófeltöltő lapátjai különféle módokon sérülhetnek (letörik egy darab anyag, elgörbülnek a lapátok.

A forgórész ilyen nagy fordulatszámánál még az olyan kis szemcsék is, mint p. egy homokszem, igen komoly veszélyt jelentenek a turbófeltöltőre. A turbófeltöltő lapátjainak sérülése következtében megszűnik a forgórész megfelelő kiegyensúlyozottsága, aminek következtében növekszik a forgórész játéka, és ez az egész berendezés komoly sérüléséhez vezet. Az ilyen típusú veszély csökkentése érdekében mindenek előtt rendszeresen cserélni kell légszűrő betétjét (neves gyártók szűrőit kell használni).

A csere alkalmával ügyelni kell arra, hogy a szűrőbe lerakódott szennyeződések, vagy a szűrő házának darabjai ne jussanak be a motor szívórendszerébe. Ellenőrizni kell a légbeszívó rendszer tömítettségét és tisztaságát is.

Tags: , ,

About Author

Write a Reply or Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük