Posted by tranzit Fontos tudnivalók

Mi káros a turbónak?

A turbókat tervezésük során úgy alakítják ki, hogy egy motor életével megegyező ideig bírják a terhelést.

A turbók meghibásodásának 90%-a nem a turbó saját hibája, hanem karbantartási és motorüzemelési problémákra vezethető vissza. Ebből kifolyólag, ha a motor megfelelően és szakszerűen karbantartott, akkor a turbófeltöltő is gond nélkül működik. A motor nem megfelelő működését a turbó eléggé megsínyli. Nézzük meg, hogy milyen problémákat vethet fel a turbóban a motor okozta meghibásodás.

– Idegen anyag bejutása kompresszor, vagy a turbinaházba

– Koszos, túlhasznált olaj

– Nem megfelelő olaj használata, vagy kevés olajmennyiség

– Magas kipufogógáz, és üzemelési hőmérséklet

– Folyékony tömítőanyag használata

– Emberi mulasztás

Ezek a hibák elkerülhetők ill. megelőzhetőek rendszeres karbantartással, és ellenőrzésekkel. Ezen ellenőrzések során fontos betartani a gyártó által leírt javítási utasítást. Ezek olyan dolgok, amelyeket turbó nélkül is szükséges időnként megnézetni, szervizeltetni. Ilyen például a megfelelő időközönként történő olajcsere, a belső szerkezetek tisztíttatása, valamint az olajnyomás mérése is.

Természetesen sokszor előfordul, hogy azt hisszük, turbófeltöltőnk a felelős a kellemetlenségekért, miközben az tökéletesen működik. Ilyenkor a legtöbb esetben a motor a ludas, de más eszközök hibájából is adódhatnak a turbófeltöltő tünetei. Ezért ilyenkor mindig szükségszerű megnézetni az ehhez kapcsolható eszközöket is. Így nem csak egy turbócserét, de pénzt és energiát is spórolhatunk magunknak.

Ha turbó, akkor Turbó Technik!

Keressen minket bizalommal!

Tags: , ,

About Author

Write a Reply or Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük